Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Al-kaidásokat öltek meg Irakban

MTI
2006.11.29. 11:04

Az Irakban szolgáló koalíciós erők szerdán megölték az al-Kaida terrorszervezet iraki szárnyának nyolc fegyveresét, de az amerikai harci helikopterek által támogatott rajtaütésben két nő is életét vesztette. Az ország északi részén fekvő Baakúba városában végrehajtott rajtaütéssel egy ismert terroristasejt tagjait akarták kézre keríteni. Heves lőfegyvertűz fogadta a katonákat, akik ezután légi erősítést kértek. A légi csapásban életét vesztette nyolc ember, az al-Kaida iraki szárnyának fegyveresei.

A katonák az összecsapás után két nő holttestére bukkantak a helyszínen. Velük együtt már hét nő halt meg az utóbbi két napban a koalíciós erők akcióiban. Egy hét leforgása alatt szerdán immár másodszor nyitottak tüzet a Bagdad központjában lévő, síita miniszter vezette egészségügyi tárca épületére. Hakím az-Zamili miniszterhelyettes szerint két aknagránát robbant fel az épület közelében, és a támadók azután is folytatták a lövöldözést, hogy a biztonsági erők megpróbálták visszaverni őket.

A fővárostól északra fekvő Szamarra melletti Tartar városban gépkocsiban elhelyezett pokolgéppel hajtottak végre támadást a helyi rendőrkapitányság ellen, amelyet rövid időre el is foglaltak a támadók. A szamarrai rendőrség tájékoztatója szerint az összecsapásban életét vesztette hat rendőr, négy megsebesült. Az eset után nappali időszakra vonatkozó kijárási tilalmat rendeltek el a városban.