Bernadett
0 °C
4 °C

Szent-Iványi kivizsgáltatná a kolozsvári esetet

MTI
2006.11.29. 12:26

Kezdeményezni fogja Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő, hogy kinevezése után a soknyelvűségért felelős európai biztos haladéktalanul vizsgálja ki a kolozsvári Babes-Bolyai Egyetem oktatóinak kizárását. Közleményében a képviselő emlékeztetett arra, hogy miközben az egyetem az Európai Parlamentben kiállításon mutathatta be, mennyire fontosnak tartja a multikulturalitás és többnyelvűség érvényesülését a felsőoktatásban, Kolozsvárott megakadályozták, hogy két oktató az egyetem épületeiben magyar nyelvű feliratokat helyezzen el.

Hétfőn az Európai Parlament meghallgatta Leonard Orban román biztosjelöltet, akinek feladata a soknyelvűség megőrzése és elősegítése az Európai Unióban, ám ugyanezen a napon a Babes-Bolyai Egyetem Szenátusa a fent említett két oktatót a tantestületből kizárta. Az egyetemi szenátus már tavaly határozatot hozott arról, hogy a román feliratokat háromnyelvű feliratokra kell cserélni, eddig azonban semmilyen lépés nem történt e téren. A két oktatót azért zárták ki a tantestületből, mert a Szenátus egy korábbi határozatának próbáltak érvényt szerezni, vélte Szent-Iványi.

Hasonló tartalmú tiltakozó közleményt adott ki korábban a Fideszt, a KDNP-t és az MDF-et magában foglaló néppárti EP-delegáció és az MSZP EP-delegációjának vezetője, Tabajdi Csaba.