Gerzson
-3 °C
2 °C

Egyiptomi közvetítés Izrael és a palesztinok közt

MTI
2006.11.29. 13:29

Találkozni készül szerdán az izraeli miniszterelnökkel és a védelmi miniszterrel az izraeli-palesztin fogolycseréről szóló tárgyalásokon közvetítő egyiptomi hírszerzési főnök, hogy átadja nekik a Hamász követeléseit 1400 palesztin fogoly szabadon bocsátásáról, közölték palesztin illetékesek. Omar Szuleiman a tervek szerint külön-külön fog tárgyalni Ehud Olmert miniszterelnökkel és Amír Perec védelmi miniszterrel.

A vezető palesztin kormányerőhöz, az iszlám alapokon álló szélsőséges Hamász mozgalomhoz közel álló, az izraeli katona elrablásában részt vevő három fegyveres csoport egyikének, a Népi Ellenállás Bizottságainak a szóvivője szerint nincs megállapodás az izraeli féllel a szabadon bocsátandó palesztin foglyok számáról, sem menetrend a fogolycseréről. Megerősítette azonban, hogy 1400 fogoly elengedését követelik.

A Hamász három szakaszban szeretné a foglyok elengedését. Elképzelésük szerint az első lépésben a Hamászhoz kötődő fegyveresek elengednék az izraeli katonát, és átadnák őt az egyiptomi közvetítőknek, ezzel egy időben Izrael szabadon engedné a palesztin foglyok közül a kiskorúakat és a nőket. A Hamász több hosszú ideje bebörtönzött palesztinnak, köztük Marván Bargútinak az elengedését is követeli.