Visszatérhetnek a busmanok a Kalahári-sivatagba

MTI
2006.12.13. 20:50
A botswanai legfelsőbb bíróság úgy döntött szerdán, hogy jogtalanul telepítettek ki mintegy kétezer busmant a Kalahári-sivatagban lévő ősi vadászterületéről, és végzést adott ki a jogsértő intézkedés visszavonásáról, az eredeti állapot visszaállításáról.

A botswanai társadalom széles körei kísérték figyelemmel a roppant hosszú, költséges és heves érzelmeket kiváltó pert, már csak azért is, mert élőben közvetítette a televízió. Nemzetközi feltűnést is keltett az ügy, számos nyugati szervezet állt a busmanok oldalára.

A per és az azt kísérő botswanai társadalmi vita, amely később nemzetközivé szélesedett, voltaképpen arról szólt, hogy fel szabad-e áldozni a hagyományt a fejlesztés, modernizálás nevében. Az őslakos busmanok évezredek óta róják a Kalahári száraz síkjait, hogy vadászatból és gyűjtögetésből tartsák fenn magukat.

A botswanai kormány azonban a kilencvenes évek végétől, 1997 és 2002 között, kitelepített mintegy kétezer busmant a gyémántlelőhelyekben gazdag területről. (A Kalahári-sivatagban létrehozott központi vadrezervátum, ahol a szóban forgó busman halász-vadász-gyűjtögetők éltek, körülbelül akkora, mint Belgium.)