Önmagát bírságolja a japán miniszterelnök

MTI
2006.12.13. 22:15
Háromhavi bért von le saját magától Abe Sindzo japán miniszterelnök, hogy ezzel büntesse magát azért, hogy tűrte: előre megbeszélt kérdéseket tegyenek fel a kormánynak.

Abe szerdai bejelentésének előzménye az, hogy Koidzumi Dzsunicsiro volt kormányfő kezdeményezésére 2001 óta 174 gyűlést szerveztek a szigetország városaiban, ezeken bárki bármiről kérdezhette a politikai vezetőket. Legutóbb azonban kiderült, hogy több résztvevő pénzt kapott azért, hogy "a megfelelő", előre megbeszélt kérdéseket tegye fel. Igaz, a mai miniszterelnök csak szeptember végén került a kormány élére, ám az előző kormány főtitkáraként ő volt az akkori kabinet második számú embere.

"Bizonyítanunk kell, hogy őszinték vagyunk. Megbüntetünk mindenkit, akiknek közvetlen köze van ehhez az ügyhöz, és mint akkori főtitkártól, magamtól háromhavi fizetést vonok le" - jelentette ki a kormányfő.

Ily módon Abe már másodszor von meg magától pénzt, ugyanis hivatalba lépése napján már eleve azt jelentette be, hogy a nadrágszíjmeghúzó politikában a kormány tagjainak kell élen járniuk, ezért saját fizetését akkor 30, a kormánytagok javadalmazását 10 százalékkal csökkentette.