Nem örülnek Varsóban az új érseknek

MTI
2007.01.05. 12:03

A lengyelek többsége ellenzi, hogy vasárnap hivatalba lépjen Varsó új érseke, akit az egykori kommunista titkosrendőrséggel éveken át tartó együttműködéssel gyanúsítanak. A Dziennik című lengyel lap megrendelésére készült és pénteken nyilvánosságra hozott felmérés szerint a megkérdezettek 67 százaléka gondolja úgy, hogy Stanislaw Wielgusnak le kellene mondani hivataláról. A felmérésbe bevontak háromnegyede szerint pedig - amennyiben Wielgus nem lép vissza önként - a Vatikánnak kellene érvényteleníteni a kinevezését. A lengyelek mindössze egyötöde fogadná el a 67 éves plocki püspököt Józef Glemp bíboros utódjaként a varsói érsekség élén.

Az utóbbi napokban a lengyel médiában felbukkant állítások alapján két bizottság is vizsgálja a püspök titkosszolgálati aktáit az ügynökvádak tisztázására. Az egyik vizsgálat után csütörtökön a lengyel parlament emberi jogi biztosa kijelentette, semmi kétség afelől, hogy Wielgus a kommunista titkosrendőrség informátora volt. A másik vizsgálatot lefolytató egyházi bizottság viszont egyelőre nem nyilatkozott az akták tartalmáról, mert előbb az új érseknek szeretne alkalmat adni az állásfoglalásra.

Tadeusz Rydzyk, a Radio Maryja jobboldali katolikus rádió igazgatója egy műsorban kijelentette, hogy a Wielgus ellen felhozott vádak a liberális politikai oldal és a média "Varsóért folytatott harcának" újabb részét képezik. Korábban Wielgus védelmébe vette az antiszemita tartalmú műsorokkal botrányt kavart, sőt még a Vatikán bírálatát is kiváltó rádiót.