Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Letartóztattak egy kirgiz al-Kaida-tagot

MTI
2007.02.02. 15:02

A kirgiz hatóságok letartóztattak egy férfit, aki feltételezhetően az al-Kaidához kötődő Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom tagja, közölte pénteken a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság belügyminisztériuma. A 32 éves Atabek Abdumomunovot az üzbég hatóságok 2001 óta körözik, mert robbantásos merényletek résztvevője volt. Abdumomunovot a kirgiz biztonsági szervek Uzgen városában lévő otthonában csütörtökön fogták el. A rendőrök egy lefűrészelt csövű lőfegyvert, egy házilag készített pisztolyt, arab nyelvű CD-ket, videókat és hangfelvételeket is lefoglaltak.

A szomszédos Os város rendőrsége szerint mintegy húszan tüntettek Abdumomunov szabadon engedését követelve néhány órán át, kirgiz hírügynökségek jelentése szerint azonban a százat is meghaladta a tiltakozók száma, akik megpróbálták eltorlaszolni a második legnagyobb kirgiz város, Os és a főváros, Biskek közötti országutat.

Az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalmat azzal vádolják, hogy tagjai 1999 és 2001 között Kirgizisztánon keresztül Üzbegisztánba szivárogva mindkét országban pokolgépes merényleteket hajtottak végre, és akcióikat kiterjesztették a szomszédos Tádzsikisztánra is.