Erzsébet
1 °C
4 °C

Letartóztattak egy kirgiz al-Kaida-tagot

MTI
2007.02.02. 15:02

A kirgiz hatóságok letartóztattak egy férfit, aki feltételezhetően az al-Kaidához kötődő Üzbegisztáni Iszlám Mozgalom tagja, közölte pénteken a közép-ázsiai volt szovjet köztársaság belügyminisztériuma. A 32 éves Atabek Abdumomunovot az üzbég hatóságok 2001 óta körözik, mert robbantásos merényletek résztvevője volt. Abdumomunovot a kirgiz biztonsági szervek Uzgen városában lévő otthonában csütörtökön fogták el. A rendőrök egy lefűrészelt csövű lőfegyvert, egy házilag készített pisztolyt, arab nyelvű CD-ket, videókat és hangfelvételeket is lefoglaltak.

A szomszédos Os város rendőrsége szerint mintegy húszan tüntettek Abdumomunov szabadon engedését követelve néhány órán át, kirgiz hírügynökségek jelentése szerint azonban a százat is meghaladta a tiltakozók száma, akik megpróbálták eltorlaszolni a második legnagyobb kirgiz város, Os és a főváros, Biskek közötti országutat.

Az Üzbegisztáni Iszlám Mozgalmat azzal vádolják, hogy tagjai 1999 és 2001 között Kirgizisztánon keresztül Üzbegisztánba szivárogva mindkét országban pokolgépes merényleteket hajtottak végre, és akcióikat kiterjesztették a szomszédos Tádzsikisztánra is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?