Ohrizkót javasolják ukrán külügyminiszternek

MTI
2007.02.05. 15:39
Az ukrán államfő Borisz Taraszjuk lemondatott külügyminiszter helyettesét, Volodimir Ohrizkót javasolta hétfőn a külügyi tárca élére. Viktor Juscsenko elnök arra kérte a parlamentet, hogy Ohrizkót válassza meg külügyminiszternek.

A diplomata eddig a külügyminiszter első helyettese volt, és ügyvezető miniszteri minőségben vezette a külügyi tárcát, amióta a múlt héten - két hónapos huzavona után - Taraszjuk lemondott posztjáról.

Borisz Taraszjukot, az államfő egyik legfőbb szövetségesét, tavaly december 1-én menesztette a parlament a kormány politikájával összeegyeztethetetlen döntéseire és munkájában tapasztalt hiányosságokra hivatkozva.

Juscsenko azonban rendeletben utasította a minisztert teendői további ellátására, amit a kormánytöbbség törvényellenes döntésnek minősített. Taraszjukot kitiltották a miniszterelnöki hivatalból, megvonták tőle az állami dokumentumok aláírásának jogát, átmenetileg zárolták a külügyminisztérium számláit.

Taraszjuk végül a múlt héten beadta derekát, és lemondott arra hivatkozva, hogy a kormánykoalíciót adó oroszbarát parlamenti többség gátolja a tárca munkáját.