Újabb vádakat emeltek Hodorkovszkij ellen

MTI
2007.02.05. 20:15
Újabb vádakat emeltek az orosz ügyészi szervek hétfőn Mihail Hodorkovszkij és egykori üzlettársa, Platon Lebegyev ellen, amivel a Kreml elejét veheti annak, hogy a két vele szembekerült mágnás feltételes szabadlábra helyezését kérelmezhesse még a 2008-as elnökválasztás előtt.

Hodorkovszkij, a Jukosz egykori orosz olajipari óriásvállalat alapító-tulajdonosa jelenleg nyolcéves börtönbüntetését tölti, akárcsak Lebegyev. A két férfit 2003-ban tartóztatták le, majd 2005 májusában 9 évi szabadságvesztésre ítélték állítólagos adócsalás miatt. Az ítéleteket néhány hónappal később a másodfokon eljáró bíróság 8 évre csökkentette.

Az újabb eljárás lefolytatását a szibériai Csita városának hatóságaira bízták. Hodorkovszkij egyik védője szerint a mostani vádak alapján Hodorkovszkij és Lebegyev 23-25 milliárd dollárnyi összeget mosott tisztára, és ha bűnösnek találják őket, akár további tizenöt évvel meghosszabbíthatják szabadságvesztésük időtartamát.

A vádlottak ügyvédei abszurdnak, sőt őrültségnek nevezték az újabb vádakat, rámutatva, hogy az ügyészség szerint az elsikkasztott összeg meghaladja a Jukosz bevételeit.