Emberrablással vádolják a kazah elnök vejét

MTI
2007.02.05. 21:52
Nyoma veszett egy kazah bank két volt vezetőjének, akiknek a felesége hétfőn azzal vádolta a bankelnököt, Nurszultan Nazarbajev kazah elnök vejét, hogy köze van az "emberrabláshoz". Abilmazsen Dzsilimov, a Nurbank egykori igazgatótanácsának elnöke és helyettese, Zsoldasz Tyimralijev a múlt héten vált meg a pénzintézettől, miután nézeteltérésbe kerültek Rahat Alijevvel, aki Nazarbajev idősebbik lányának a férje.

Tyimralijev azóta nem tért haza, hogy szerdán részt vett a bank vezetői tanácskozásán. Dzsilimov felesége pedig azt mondta, hogy azóta nem hallott férjéről, mióta az megjelent kihallgatásra a gazdasági rendőrségen. Az almati rendőrség közölte: nyomozást indított a két férfi hollétének a felderítésére, de egyéb részletekkel nem szolgált. A Nurbank, amely a 10 vezető kazah bank egyike, nem fűzött megjegyzést a két volt vezető eltűnéséhez.

A két feleség azzal is megvádolta Alijevet, aki az olajban gazdag közép-ázsiai volt szovjet köztársaság első külügyminiszter-helyettese, hogy január 18-án fogságba ejtette férjeiket, majd egy Almati közeli szaunában tartotta őket 24 órán át fogva, hogy rábírja őket: segítsenek neki megkaparítani egy irodaházat a kazah kereskedelmi főváros, Almati központjában.

Alijev felesége, Dariga Nazarbajeva egyébként Kazahsztán legnagyobb médiaholdingját tartja ellenőrzése alatt, emellett parlamenti képviselő és apja pártjának egyik elnökhelyettese.