Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Az ENSZ arab csoportja a BT-hez fordult

MTI
2007.02.09. 12:04

Az ENSZ Biztonsági Tanácsához (BT) fordult helyi idő szerint péntekre virradóra az ENSZ arab csoportja, hogy állítsák le az iszlám szent helyek közelében megkezdett jeruzsálemi ásatásokat. A terv feldühítette az iszlám világot, mert attól tartanak, hogy a munkálatok megsérthetik az 1400 éves al-Aksza mecsetnek, az iszlám harmadik legnagyobb szentélyének alapjait. Izrael szerint nincs ilyen veszély.

Az arab országok megállapodtak abban, hogy levelet küldenek Bam Ki Mun ENSZ-főtitkárnak és a BT-nek, hogy vitassák meg a kérdést a testület jövő kedden kezdődő, a Közel-Kelettel foglalkozó tanácskozásán. Az arab nagykövetek nyilatkozatban követelik, a BT hozzon azonnali intézkedéseket, hogy vessenek véget az izraeli jogsértéseknek. A csoport elítélte "az izraeli megszálló hatóságok agressziójának eszkalációját az iszlám javak ellen a megszállt Kelet-Jeruzsálemben, ami egy történelmi út lerombolásával kezdődik".

A tanácskozást Rijád Manszúr palesztin küldött hívta össze, s Abdalláh Ahmed al-Murád kuvaiti nagykövet vezetésével zajlott le. Előzőleg már több arab ország kérte Izraelt az ásatások leállítására, míg több palesztin csoport a három hónapja tartó gázai övezetbeli tűzszünet felmondásával fenyegetőzött.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!