Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Putyin: Abramovics Csukotka kormányzója marad

MTI
2007.02.09. 21:23
Roman Abramovics milliárdos, a Chelsea futballklub tulajdonosa továbbra is az orosz távol-keleti Csukotka autonóm terület kormányzója marad, miután Vlagyimir Putyin elnök nem fogadta el a lemondását - közölte pénteken a Kreml sajtószolgálata.

Mint Abramovics újságíróknak nyilatkozva elmondta, Csukotkában számos fontos szociális programot már megvalósítottak, de sok infrastrukturális feladat még megoldásra vár. A Németországnál kétszerte nagyobb hatalmas terület ásványkincsekben gazdag, de csak 55 ezer lakosa van, akiknek többsége halászatból és vadászatból él. Az ásványkincsek nagy része mélyen a vastag jégréteg alatt helyezkedik el, ami rendkívül megdrágítja kiaknázásukat.

Abramovics 2000 óta a távol-keleti tartomány kormányzója is, de 2006-ban benyújtotta lemondását. Az olajbáró több százmillió dollárt fektetett be Csukotka infrastruktúrájába. 2005 végén, mandátuma lejártával már távozni kívánt tisztjéről, de Putyin elnök meghosszabbította a kinevezését.

A Forbes magazin becslése szerint Abramovics vagyona közel 15 milliárd euró, s ezzel ő Oroszország leggazdagabb és a világ 11. leggazdagabb embere.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!