Viola
-6 °C
-2 °C

Afgán foglyot kínzott, börtönbe megy

MTI
2007.02.14. 06:55

Nyolc évi és négyhónapi börtönbüntetésre ítélte egy amerikai bíróság kedden a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) egyik szerződéses munkatársát egy afgán fogoly halállal végződő bántalmazásáért. David Passaro az első olyan amerikai civil, akit az iraki és az afganisztáni háborúban egy fogoly ellen elkövetett súlyos tettlegességért az Egyesült Államokban elítéltek.

Passaro ellen tavaly augusztusban emeltek vádat Abdul Vali megveréséért, aki a 2003 júniusában lezajlott kihallgatás után két nappal belehalt a bántalmazásokba. Az ügyészek szerint Passaro úgy megkínozta az afgán foglyot, hogy az a végén azért könyörgött, vegye el az életét. A vádlott egy afganisztáni amerikai támaszponton dolgozott, amelyet gyakran értek rakétatámadások, és Valit azzal gyanúsították, hogy köze volt ezekhez.

Washingtont heves bírálatok érték a terrorizmusellenes hadjáratban a foglyokkal szemben tanúsított bánásmód miatt. Az Abu Graib börtönben vagy a guantánamói börtöntáborban történt visszaélésekhez a bírálók szerint tápot adtak a washingtoni kormány által a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után kiadott irányelvek arról, hogy mi minősül kínzásnak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!