Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Leváltották a koszovói ENSZ-rendőrség vezetőjét

MTI
2007.02.14. 14:05

Joachim Rücker, a koszovói ideiglenes ENSZ-közigazgatás (UNMIK) vezetője szerdán leváltotta Stephen Curtist, a koszovói ENSZ-rendőrség vezetőjét, mert erkölcsileg felelősnek tartja két albán tüntető haláláért.

A Függetlenség nevű szélsőséges albán mozgalom szombati, Ahtisaari-terv elleni tüntetésén az ENSZ-felügyelet alatt álló albán rendőrség szétoszlatta a megmozdulást. Az összecsapásban a mozgalom csaknem nyolcvan követője megsebesült, négyet súlyos állapotban vittek kórházba, kettő közülük meghalt. A vizsgálat megállapítása szerint halálukat a fejüket eltaláló gumilövedékek okozták. A megmozdulás szervezői közül többet letartóztattak, köztük Albin Kurtit, a Függetlenség vezetőjét is, akit pristinai hírek szerint hamarosan bíróság elé állítanak. A halálos végű tüntetés miatt lemondott tisztéről Fatmir Rexhepi koszovói belügyminiszter, mivel objektív és erkölcsileg is felelősnek érezte magát a történtekért.

Joachim Rücker a koszovói rendőrséget felügyelő nemzetközi rendőri erő vezetőjének politikai felelősségét hangsúlyozta, mikor bejelentette, hogy azonnali hatállyal menesztette Stephen Curtist.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?