Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Háromezer rendőr vigyázza Jeruzsálem óvárosát

MTI
2007.02.16. 11:27

Mintegy háromezer rendőrt vezényeltek pénteken Jeruzsálem óvárosába, mert az izraeli vezetés attól tart, hogy az imanapon a Mecsetek terére látogató több ezer muzulmán újabb rendbontásba kezd, tiltakozásul a Templomhegy lábánál folyó ásatások ellen.

Mohammed Huszein jeruzsálemi mufti és Ráed Szaláh sejk, az Iszlám Mozgalom jelentős izraeli muzulmán szervezet egyik szárnyának vezetője péntekre újabb "mozgósítást" hirdetett meg az ásatások ellen, amelyek szerintük veszélyeztetik a Templomhegyen elterülő Mecsetek terének, azon belül is a közelben álló al-Aksza mecsetnek a talapzatát.

Szaláh sejknek az izraeli hatóságok csütörtökön 60 napra megtiltották, hogy belépjen az óvárosba, mert múlt pénteken engedély nélkül tüntetést szervezett az ásatások ellen. A sejk azonban kijelentette, hogy a tiltás ellenére pénteken ismét elmegy a Templomhegyre imádkozni. "Csak az izraeli személyi igazolvánnyal rendelkező és 50 évnél idősebb férfiak, illetve a nők léphetnek be a helyre" - mondta Miki Rózenfeld, az országos rendőrség szóvivője. Egy héttel korábban - amikor a rendőrség és a tüntetők összecsapásaiban megsebesült 20 palesztin és 15 izraeli rendőr - még 45 év volt a korhatár.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!