Viola
-6 °C
-2 °C

Berlusconi ellen újabb jogi eljárás indult

MTI
2007.02.16. 17:05

Ismét bűnvádi vizsgálat indul korrupció gyanújával Silvio Berlusconi ellen, miután az olasz legfelsőbb semmitőszék pénteken hatálytalanította azt a korábban hozott törvényt, amelynek alapján megszüntették a bírósági eljárást a volt olasz kormányfő egyik vesztegetési ügyében. A milánói fellebbviteli bíróság 2006 áprilisában utasította el az illetékes ügyész beadványát a Berlusconi-ügyben. Ennek előzményeként az akkori olasz parlament olyan törvényt hozott, amelynek értelmében az ügyészi szerveknek nincsen fellebbezési joguk, ha a vádlottat első fokon nem találták bűnösnek.

A törvényt nemrégiben az olasz alkotmánybíróság is elvetette, mondván, hogy az sérti egy perben a felperes és az alperes között jogi egyenlőség elvét, és túllép azokon a kereteken, amelyek alkotmányjogi szempontból még elfogadhatóak lennének. Ezért most Berlusconinak zavaros pénzügyi ügyletei közül az úgynevezett SME-ügyben kell ismét felelnie az igazságszolgáltatás előtt.

Berlusconit 2004 decemberében a milánói bíróság első fokon felmentette az alól a vád alól, hogy befektető holdingja, a Fininvest a nyolcvanas években megvesztegetés révén vásárolta fel az SME állami élelmiszeripari céget. Az SME-t az IRI állami vagyonkezelő kínálta eladásra. Ez megállapodott egy magáncéggel abban, hogy átengedi neki az SME-ben való részesedését. Az SME azonban váratlanul mégis a Fininvest birtokába került, mégpedig annak köszönhetően, hogy - mint azt a vád állítja -Berlusconiék az élelmiszeripari cég értékesítésében döntő szerepet játszó személyek közül többnek kenőpénzt fizettek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!