Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

A Fidesz támogatja Tőkés László indulását az EP-választásokon

MTI
2007.02.21. 14:01

A Fidesz üdvözli, hogy a Tőkés László királyhágómelléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elindul a májusi európai parlamenti választásokon - mondta Orbán Viktor pártelnök szerdán, miután megbeszélést folytatott az erdélyi politikussal a Parlamentben. A Fidesz elnöke sajnálja, hogy az erdélyi politikai erők nem jutottak megegyezésre a közös európai parlamenti jelölés ügyében.

Arra a kérdésre, hogy ezzel nem kerülnek-e szembe a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amellyel az Európai Parlamentben egy frakcióban, az Európai Néppárt soraiban ülnek, a pártelnök azt mondta: nem akarnak szembekerülni senkivel, azt gondolják, hogy Tőkés László minden magyar szószólója lehet a brüsszeli parlamentben.

Orbán úgy véli, Tőkés László nemcsak általában tudja jól képviselni az erdélyi magyarokat, "de a legfontosabb kérdést, az Erdélyben élő magyarok autonómiájának a kérdését is kellő elszántsággal fogja majd képviselni Brüsszelben is". Tőkés László újságíróknak hangsúlyozta: azért jutott arra az elhatározásra, hogy egyéniben indul, mert ugyan minden lehetőt megpróbáltak, hogy egy közös nemzeti listát állítsanak össze, ez azonban az RMDSZ miatt kudarcot vallott.