Hortenzia, Gergő
-1 °C
8 °C

A Fidesz támogatja Tőkés László indulását az EP-választásokon

MTI
2007.02.21. 14:01

A Fidesz üdvözli, hogy a Tőkés László királyhágómelléki református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke elindul a májusi európai parlamenti választásokon - mondta Orbán Viktor pártelnök szerdán, miután megbeszélést folytatott az erdélyi politikussal a Parlamentben. A Fidesz elnöke sajnálja, hogy az erdélyi politikai erők nem jutottak megegyezésre a közös európai parlamenti jelölés ügyében.

Arra a kérdésre, hogy ezzel nem kerülnek-e szembe a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ), amellyel az Európai Parlamentben egy frakcióban, az Európai Néppárt soraiban ülnek, a pártelnök azt mondta: nem akarnak szembekerülni senkivel, azt gondolják, hogy Tőkés László minden magyar szószólója lehet a brüsszeli parlamentben.

Orbán úgy véli, Tőkés László nemcsak általában tudja jól képviselni az erdélyi magyarokat, "de a legfontosabb kérdést, az Erdélyben élő magyarok autonómiájának a kérdését is kellő elszántsággal fogja majd képviselni Brüsszelben is". Tőkés László újságíróknak hangsúlyozta: azért jutott arra az elhatározásra, hogy egyéniben indul, mert ugyan minden lehetőt megpróbáltak, hogy egy közös nemzeti listát állítsanak össze, ez azonban az RMDSZ miatt kudarcot vallott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?