Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Szerbek tiltakoztak az Ahtisaari-javaslat ellen

MTI
2007.02.21. 19:20

Koszovóban és Montenegróban is tiltakoztak szerdán a szerbek az Ahtisaari-terv ellen, amely megítélésük szerint megrabolja Szerbiát, elveszi tőle Koszovót.

A csaknem hétszáz éves ortodox kolostoráról ismert Gracanicában 3000 ember vett részt tiltakozó nagygyűlésen, amelyen Srdjan Vasic, a gracanicai körzet elöljárója azt kérte a nemzetközi közösségtől, értse meg, hogy a szerbek saját otthonaikban és saját államukban akarnak maradni.

A montenegrói fővárosban a Koszovóból elűzöttek montenegrói szövetségének elnöke sajtóértekezleten szólította fel a podgoricai kormányt, hogy szálljon szembe a nemcsak Közép-Szerbia központi részének elszakítására, hanem Macedónia és Montenegró egy részének az elcsatolására is irányuló "nagyalbán tervekkel".

A KFOR ellenőrzése alatt tartja a koszovói helyzetet - jelentette ki Roland Kather altábornagy, a NATO békefenntartó erejének parancsnoka szerdán Nisben, miután találkozott Zdravko Ponos altábornaggyal, szerb vezérkari főnökkel, s megbeszélték a dél-szerbiai tartományban, illetve Koszovó és Szerbia határán kialakult helyzetet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!