Viola
-5 °C
-2 °C

Amerikaiak tartották fogva egy síita vezető fiát Irakban

MTI
2007.02.23. 20:50
Az amerikai hadsereg őrizetbe vette Abdel-Azíz Hakím, a legnagyobb iraki síita párt vezetőjének legidősebb fiát az iraki-iráni határ egyik ellenőrzési pontjánál, majd 12 órával később szabadon engedte - közölték pénteken az iraki biztonsági erők illetékesei.

Az Iránból Irakba visszatérő Ammár Hakímot, illetve az őt kísérő gépkocsikonvojt Badra város ellenőrzési pontjánál állították meg Vaszit tartományban, és a politikus fiát testőreivel együtt őrizetbe vették. Iraki biztonsági források szerint Ammárt ezt követően a Kút közelében fekvő amerikai katonai támaszpontra szállították.

Az idősebb Hakím titkára közölte, hogy a pártvezető fiát 12 órával később, helyi idő szerint este nyolc óra körül elengedték, testőreit azonban továbbra is fogva tartják.

Zalmay Khalilzad, az Egyesült Államok iraki nagykövete Bagdadban újságíróknak elmondta, hogy nem volt tudomása Ammár Hakím őrizetbe vételéről, és sajnálatát fejezte ki az esettel kapcsolatban. "Nem ismerjük az őrizetbe vétel körülményeit, még vizsgáljuk az ügyet. Nem állt szándékunkban tiszteletlenül bánni Abdel-Azíz Hakímmal és családjával" - közölte a nagykövet.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!