Diána
12 °C
27 °C

Nagy-Britannia kitoloncol egy muzulmán hitszónokot

MTI
2007.02.26. 17:01

Elutasították hétfőn Abu Katada szélsőséges muzulmán hitszónok fellebbezését, így hamarosan kitoloncolják szülőhazájába, Jordániába. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatba hozott férfi ügye fontos próbaköve a brit hatóságok arra irányuló törekvésének, hogy olyan államokba toloncoljanak ki nemkívánatos külföldieket, amelyeket ugyan kínzás alkalmazásával vádolnak, de amelyekkel London külön megállapodást kötött a jó bánásmód szavatolásáról.

A bevándorlási ügyekben illetékes brit fellebbviteli bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében utasította el Katadának a korábbi kitoloncolási végzés ellen benyújtott fellebbezését. A fellebbviteli testület indoklása szerint a hitszónokot hazaszállítása után minden bizonnyal kihallgatják majd a jordániai és az amerikai hatóságok, az ügy azonban a helyi és a nemzetközi sajtó kitüntetett érdeklődésére tarthat számot. Az ily módon reflektorfénybe kerülő jordániai hatóságok pedig minden bizonnyal gondosan ügyelnek majd a törvények pontos betartására, és Jordánia és az Egyesült Államok óvakodni fog attól, hogy az amerikai nyomozó hatóságok "túlzásokba essenek" a hitszónok kihallgatása során.

A jordániai születésű, palesztin származású Katada 1993 óta élt Nagy-Britanniában. A most 45 éves hitszónokot a brit hatóságok 2002 októberében vették őrizetbe, s 2005 márciusáig fogva tartották. A férfit kapcsolatba hozták az al-Kaida terrorhálózattal; korábbi jelentések szerint tőle származott az egyesült államokbeli New York és Washington elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások ötlete. A hitszónokot Jordániában távollétében már kétszer elítélték terrorcselekményekben való részvétel miatt.