Judit
2 °C
7 °C

Nagy-Britannia kitoloncol egy muzulmán hitszónokot

MTI
2007.02.26. 17:01

Elutasították hétfőn Abu Katada szélsőséges muzulmán hitszónok fellebbezését, így hamarosan kitoloncolják szülőhazájába, Jordániába. Az al-Kaida terrorhálózattal kapcsolatba hozott férfi ügye fontos próbaköve a brit hatóságok arra irányuló törekvésének, hogy olyan államokba toloncoljanak ki nemkívánatos külföldieket, amelyeket ugyan kínzás alkalmazásával vádolnak, de amelyekkel London külön megállapodást kötött a jó bánásmód szavatolásáról.

A bevándorlási ügyekben illetékes brit fellebbviteli bíróság hétfőn kihirdetett ítéletében utasította el Katadának a korábbi kitoloncolási végzés ellen benyújtott fellebbezését. A fellebbviteli testület indoklása szerint a hitszónokot hazaszállítása után minden bizonnyal kihallgatják majd a jordániai és az amerikai hatóságok, az ügy azonban a helyi és a nemzetközi sajtó kitüntetett érdeklődésére tarthat számot. Az ily módon reflektorfénybe kerülő jordániai hatóságok pedig minden bizonnyal gondosan ügyelnek majd a törvények pontos betartására, és Jordánia és az Egyesült Államok óvakodni fog attól, hogy az amerikai nyomozó hatóságok "túlzásokba essenek" a hitszónok kihallgatása során.

A jordániai születésű, palesztin származású Katada 1993 óta élt Nagy-Britanniában. A most 45 éves hitszónokot a brit hatóságok 2002 októberében vették őrizetbe, s 2005 márciusáig fogva tartották. A férfit kapcsolatba hozták az al-Kaida terrorhálózattal; korábbi jelentések szerint tőle származott az egyesült államokbeli New York és Washington elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások ötlete. A hitszónokot Jordániában távollétében már kétszer elítélték terrorcselekményekben való részvétel miatt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?