Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Dübörög a cseh egészségügyi reform

MTI
2007.02.28. 11:46

Vizitdíjat, receptdíjat és napidíjat vezetnek be januártól a cseh egészségügyben, jelentette be szerdán Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter. Az egészségügyi tárca által javasolt intézkedéscsomagot, amely a cseh egészségügyi rendszer tervezett reformjának alapját képezné, azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A baloldali pártok ellenzik a jobbközép kormány által vázolt reformokat. A miniszter szerint a most bejelentett intézkedéseket két éven belül valósítanák meg.

Az elképzelések szerint januártól 50 koronás vizitdíjat kellene fizetni az orvosoknál, s ugyanennyibe kerülne egy kórházi nap is, valamint orvosi segélyszolgálat igénybevétele. A receptdíj 20 korona lenne. "Tervezzük, hogy a fizetések felső határát várhatóan évi 3000 koronában fogjuk meghatározni, s bizonyos szociális csoportok mentesülnének a fizetés alól" - pontosított Julínek. Országszerte megszüntetnék a munkaidőn kívüli orvosi ügyeleteket, a szolgáltatást a mentők végeznék, amit úgy szerveznének meg, hogy minden helyre maximum 15 percen belül odaérjen a mentőautó. Egy-egy igénybevételért 50 korona lenne a díj.

A miniszter azt is tervezi, hogy a jelenlegi egészségbiztosítókat részvénytársaságokká alakítja át, amelyek egymással versengenének a páciensekért. A biztosítókat egy állami szerv felügyelné. Csehországban már több mint tíz éve több biztosítós rendszer van érvényben, a szolgáltatásokkal a lakosság nagy része elégedett. Ugyancsak módosítanák az egészségügyi intézményekről szóló törvényt. A módosítás lényege, hogy a jövőben semmiféle különbség nem lenne egy állami, illetve egy magán egészségügyi intézmény között.