Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Dübörög a cseh egészségügyi reform

MTI
2007.02.28. 11:46

Vizitdíjat, receptdíjat és napidíjat vezetnek be januártól a cseh egészségügyben, jelentette be szerdán Tomás Julínek cseh egészségügyi miniszter. Az egészségügyi tárca által javasolt intézkedéscsomagot, amely a cseh egészségügyi rendszer tervezett reformjának alapját képezné, azonban még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. A baloldali pártok ellenzik a jobbközép kormány által vázolt reformokat. A miniszter szerint a most bejelentett intézkedéseket két éven belül valósítanák meg.

Az elképzelések szerint januártól 50 koronás vizitdíjat kellene fizetni az orvosoknál, s ugyanennyibe kerülne egy kórházi nap is, valamint orvosi segélyszolgálat igénybevétele. A receptdíj 20 korona lenne. "Tervezzük, hogy a fizetések felső határát várhatóan évi 3000 koronában fogjuk meghatározni, s bizonyos szociális csoportok mentesülnének a fizetés alól" - pontosított Julínek. Országszerte megszüntetnék a munkaidőn kívüli orvosi ügyeleteket, a szolgáltatást a mentők végeznék, amit úgy szerveznének meg, hogy minden helyre maximum 15 percen belül odaérjen a mentőautó. Egy-egy igénybevételért 50 korona lenne a díj.

A miniszter azt is tervezi, hogy a jelenlegi egészségbiztosítókat részvénytársaságokká alakítja át, amelyek egymással versengenének a páciensekért. A biztosítókat egy állami szerv felügyelné. Csehországban már több mint tíz éve több biztosítós rendszer van érvényben, a szolgáltatásokkal a lakosság nagy része elégedett. Ugyancsak módosítanák az egészségügyi intézményekről szóló törvényt. A módosítás lényege, hogy a jövőben semmiféle különbség nem lenne egy állami, illetve egy magán egészségügyi intézmény között.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!