Bíróság elé állítható a terrorista összeesküvéssel vádolt Jose Padilla

MTI
2007.03.01. 06:38

Az illetékes amerikai szövetségi bíró alkalmasnak nyilvánította szerdán a terrorista összeesküvéssel vádolt Jose Padillát arra, hogy bíróság elé állítsák és ítéletet hozzanak felette. A 36 éves, 2002-ben "ellenséges harcosnak" nyilvánított Padilla és két vádlott-társa ellen április 16-án indul meg a per a miami szövetségi bíróságon. Azzal vádolják, hogy egy terroristasejt tagjaként segített iszlám szélsőségeseknek, összeesküvést szőtt gyilkosságok és emberrablások elkövetésére külföldön.

Ügyvédei szerint Padilla elmeállapota károsodott azok alatt az évek alatt, amíg az amerikai hadsereg titokban fogságban tartotta és kivallatta. Az üggyel megbízott Marcia Cook bírónő három napig tartó meghallgatás után úgy döntött, hogy Padilla alkalmas a tárgyalásra. Rámutatott, hogy a vádlott figyelemmel követte az eljárást, az őt megvizsgáló orvosokkal megvitatta jogi lehetőségeit és ügyvédeit tájékoztatta ügyének bizonyos részleteiről. Leszögezte, megállapítani azt, hogy Padilla mentális problémákkal küzd, nem elegendő ahhoz, hogy a tárgyalásra alkalmatlannak nyilvánítsa.

Padillát, egy chicagói bűnbanda iszlámra áttért volt tagját 2002 májusában vették őrizetbe a chicagói repülőtéren, amikor Afganisztánt megjárva Pakisztánból visszatért az Egyesült Államokba. George Bush elnök 2002. június 9-én Padillát "ellenséges harcosnak" nyilvánította. 2006 januárjáig a charlestoni haditengerészeti támaszponton tartották fogságban.