Lemondott egy brit kormánypolitikus

MTI
2007.03.12. 18:13
Lemondott hétfőn Tony Blair kormányának egyik tagja, mert ellenzi a brit miniszterelnök nagyszabású tervét az ország nukleáris ütőerejének korszerűsítésére.

"Nehéz szívvel, de tiszta lelkiismerettel mondok le" - közölte nyilatkozatában Nigel Griffiths, a brit parlamenti alsóházának elnökhelyettese, aki lemondását követően a szerdai törvényhozási szavazáson már a kormány terve ellen szavazhat. A kormányzó Munkáspárt parlamenti képviselői ugyanis fegyelmi eljárás ellenében kötelesek a kormány mintegy 20 milliárd font költséggel járó terve mellett szavazni.

Tony Blair pártja a 80-as évek elején az egyoldalú nukleáris leszerelés politikája mellett kötelezte el magát, a kormányfőnek tehát nem könnyű a Munkáspárton belül támogatásra lelni az atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárók vásárlására vonatkozó terveihez.

Elképzelhető, hogy a miniszterelnök az ellenzéki konzervatív képviselők támogatására lesz utalva a szerdai alsóházi szavazáson a kormány indítványáról, amely legfeljebb négy új típusú, atomfegyverrel felszerelt tengeralattjáró vásárlását irányozza elő.