Tokió bosszús az amerikai-koreai viszony enyhülése miatt

MTI
2007.03.18. 12:18

Japán szorosabbra fűzi az Egyesült Államokkal fennálló szövetségesi viszonyát, válaszul az Észak-Korea jelentette fenyegetésre, hangoztatta vasárnap Abe Sindzo japán kormányfő. Japánnak szilárd alapokra kell helyeznie nemzetbiztonságát, jelentette ki a miniszterelnök a jokoszukai katonai akadémián 400 hadapród előtt elmondott beszédében.

"Jónéhány nehézséggel meg kell küzdenünk, így az Észak-Korea által elrabolt japánok ügyével, a (phenjani) atomprogram jelentette gonddal és az észak-koreai ballisztikus rakéták problémájával" - mondta. A miniszterelnök arra a 13 japán állampolgárra utalt, akiket Észak-Korea rabolt el a hetvenes és nyolcvanas években abból a célból, hogy a foglyok részt vegyenek észak-koreai kémek kiképzésében. Phenjan közülük 2002-ben ötöt szabadon engedett, a másik nyolcról pedig azt állította, hogy időközben elhunytak. Meggyőző bizonyítékok híján azonban az elhurcolt japánok hozzátartozói úgy gondolják, szeretteik életben vannak, és az észak-koreai diktatúra foglyai. A japán-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok normalizálását célzó, Vietnamban megkezdett tárgyalások eddig semmilyen eredménnyel nem jártak.

Az észak-koreai atomprogram felszámolásáról februárban tető alá hozott - az amerikai-észak-koreai viszony rendezését is előirányzó - megállapodás nyomán Washington és Phenjan között megindult közeledés elemzők szerint azzal fenyeget, hogy Japán egyedül maradhat a sztálinista kelet-ázsiai állammal szembeni keményvonalas álláspontjával. Tokió nem is titkolja, hogy bosszús az amerikai-észak-koreai viszony enyhülése miatt.