Németország nem vonja ki katonáit Afganisztánból

MTI
2007.03.19. 11:19

Németország elutasítja a terroristák követeléseit, és nem hajlandó kivonni katonáit Afganisztánból, jelentette ki hétfőn Berlinben a német kancellár. Angela Merkel délelőtt Hamid Karzai afgán elnökkel találkozott, és előtte fejtette ki országa ezzel kapcsolatos álláspontját. Karzai ugyancsak arra szólította fel Németországot, hogy ne engedjen a terroristák követelésének, egyúttal az Afganisztánnak nyújtott német katonai és újjáépítési támogatás folytatását sürgette.

A közelmúltban két iszlamista csoport internetes üzenetben követelte Berlintől, hogy tíz napon belül vonja ki katonáit. Az egyik csoport két, Irakban fogva tartott német túsz meggyilkolásával fenyegetőzött, míg a másik Németországot - továbbá Ausztriát is - terrortámadásokkal fenyegette meg. A határidő kedden jár le, de a német kormány már előzetesen közölte, hogy nem tesz eleget a terroristák követelésének. Németország az ISAF kötelékében 3000 katonát állomásoztat az ország északi részén.

A túszokkal kapcsolatban folyamatosan ülésezik a berlini külügyminisztérium válságstábja, mindent megtesz kiszabadításuk érdekében. A német kormány ugyanakkor elutasít minden fajta zsarolási kísérletet, jelentette ki Merkel.