Fegyverszünetet kötöttek az iszlamisták Pakisztánban

MTI
2007.03.23. 14:19

Fegyverszünetet kötöttek a helyi és külföldi iszlamista harcosok Pakisztánban, a napok óta tartó összecsapások százhatvan halálos áldozatot követeltek - közölték pénteken helyi biztonsági illetékesek.

A tűzszünetet egy pakisztáni tálibokból és helyi vallási vezetőkből álló testület (dzsirga) közvetítésével péntekre virradóra kötötték meg. "Csütörtök éjszaka óta nem folynak harcok, de a két oldal harcosai továbbra is tartják állásaikat" - nyilatkozott név nélkül egy biztonsági tisztségviselő. A fegyverszünet egyelőre törékenynek látszik, mert Nazír molla, a helyi harcosok vezetője addig nem hajlandó visszahívni embereit, amíg a külföldi milicisták át nem adják fegyvereiket.

Az Afganisztánnal határos Északnyugati határvidék tartomány kormányzója közölte, hogy a hétfőn kezdődött összecsapásokban mintegy 130 üzbég és csecsen szélsőséges, valamint közel harminc, helyi törzsekhez tartozó harcos vesztette életét. A harcok Pakisztán törzsi területein, Vazirisztán tartomány déli részén folytak, ahol több száz Afganisztánból elmenekült külföldi fegyveres bujkál.