Lemondott a cseh országos rendőrfőkapitány

MTI
2007.03.23. 15:57

Benyújtotta lemondását Vladislav Husák, Csehország rendőrfőkapitánya, miután azzal vádolták meg, hogy tavaly közéleti pozíciójával visszaélve bizalmas információkat játszott át alvilági személyeknek. Husák pénteken délután Prágában rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be lemondását, de tagadta a vádakat, s azt állította, hogy nem sértett meg semmiféle törvényt.

"Kizárólag azért mondok le, mert az ellenem irányuló sajtókampány már nemcsak a személyemet sérti, hanem az egész rendőrségnek is kárt okoz" - szögezte le Husak. Hangsúlyozta, hogy kemény médiakampány folyik ellene, a vádak megalapozatlanok, mert jelenleg semmiféle büntetőeljárás nem folyik ellene.

"Nincs semmiféle információm, amely azt bizonyítaná, hogy a rendőrparancsnok bármikor, bárhol megsértette volna a törvényt" - mondta újságíróknak Ivan Langer belügyminiszter. Azt viszont nem indokolta meg, hogy akkor miért fogadta el Husák lemondását.

Bár Langer a sajtóértekezleten dicsérte a távozó országos rendőrfőkapitány munkáját, a cseh média egy része úgy véli, hogy Husák lemondása mögött valójában Husák-Langer személyi ellentétek állnak. Husákot ugyanis még a volt szociáldemokrata belügyminiszter nevezte ki tisztségébe, s Langer korábban élesen támadta és bírálta a rendőrség munkáját. A távozó cseh rendőrfőkapitány utódjáról egyelőre nincs döntés.