Sarkozy kilépésével átszerveződött a francia kormány

MTI
2007.03.26. 13:09

Négy héttel a francia elnökválasztás első fordulója előtt a várakozásoknak megfelelően a jobboldali jelölt Nicolas Sarkozy belügyminiszter hétfőn kilépett a kormányból. Helyére Jacques Chirac államfő Francois Baroint, az eddig a tengerentúli francia területek és megyék ügyeiért felelős minisztert nevezte ki. A 42 éves politikus - aki a francia jobboldalon ritka módon a Sarkozy-tábor által is elfogadott chiracistának számít - ugyanakkor nem kapta meg Sarkozy államminiszteri címét, és így a kormány második embere Dominique de Villepin miniszterelnök után mostantól Michele Alliot-Marie védelmi miniszter.

A kerek szemüvege miatt Harry Potternek becézett új belügyminiszter elsődleges feladata az elnökválasztás levezénylése lesz. Az ő korábbi miniszteri posztját ezentúl Hervé Mariton, a kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniójának (UMP) parlamenti képviselője tölti be. Nicolas Sarkozyval Xavier Bertrand egészségügyi miniszter is távozik a kormányból, aki az UMP-elnökjelölt kampányának szóvivője. Az ő munkáját Philippe Bas, a társadalombiztosítási és családi ügyekét, valamint az idős és mozgáskorlátozott emberekért felelős miniszter veszi át.

A bejelentést megelőzően Jacques Chirac államfő félórás megbeszélésen fogadta a mostantól kizárólag elnökjelölt Sarkozyt. Az államfő már március 21-én közölte, hogy Sarkozy megválik belügyminiszteri tisztségétől. A kilépést Dominique de Villepin kormányfő jelentette be hivatala udvarán, megköszönve Sarkozy munkáját, amelyet a franciák biztonságának érdekében tett, majd sok szerencsét kívánt elnökválasztási kampányához.