Bocsánatot kért az iráni tévében egy elfogott brit katona

MTI
2007.03.30. 15:02
Egy második elfogott brit katonáról mutatott be videofelvételt pénteken az egyik iráni kormánytelevízió. A képsorokon a katona bocsánatot kér azért, hogy behatoltak az iráni felségvizekre.

A Nathan Thomas Sommersként, a haditengerészet tagjaként bemutatkozó katona az arab nyelvű al-Álam tévécsatornán bemutatott rövid felvételen azt mondja: "Bocsánatot szeretnék kérni, amiért engedély nélkül beléptem az önök vizeire." Hozzátette azt is: tisztában van vele, hogy amikor 14 társával együtt elfogták, az a második eset volt 2004 óta, hogy a brit katonaság tagjai behatoltak az iráni vizekre.

A brit külügyminisztérium "felháborítónak" nevezte az elfogott brit katonáról közölt felvételt, ami véleménye szerint propagandacélokat szolgál. "Felháborító dolog ilyen propagandacélokra felhasználni hadseregünk tagjait" - fogalmazott a tárca szóvivője.

Az iráni tévében mutatott felvételen Sommers két másik, vele együtt március 23-án elfogott bajtársa társaságában látható. Egyikük Faye Turney, akiről szerda este sugárzott képsorokat a tévécsatorna. A Turney-t ábrázoló felvételek bemutatása miatt Nagy-Britannia iráni nagykövete hivatalosan is tiltakozott.