Irán szerint támadástól félve nem kooperált a NAÜ-vel

MTI
2007.03.31. 00:23
Az Egyesült Államokra és Izraelre hárította a felelősséget Irán a Nemzetközi Atomenergia-ügynökségnek (NAÜ) írt, pénteken nyilvánosságra került bizalmas levélben azért, hogy korlátozta együttműködését az atomsorompó-szerződés betartása felett őrködő ENSZ-szervvel, mondván, amerikai és izraeli támadástól tartva késlelteti kamerák felszerelését natanzi urándúsító üzemben.

A NAÜ pénteki válaszában tudatta, Irán lépése - vagyis hogy nem engedélyezi az ENSZ-szerv szakembereinek kamerák felszerelését a közép-iráni Natanz föld alatti urándúsító üzemében - "ellentétes a kormányzótanács (a NAÜ vezető szerve) döntésével", sőt esetlegesen az atomsorompó-szerződéshez fűzött egyezmények közvetett megsértését is jelentheti.

A NAÜ a Cserveny Vilmosnak, a politikai egyeztetésért és a külkapcsolatkért felelő NAÜ-hivatal igazgatójának helyettese által aláírt válaszlevélben "sajnálatosnak" mondta az iráni döntést, s annak megmásítására sürgette Teheránt.

Az ügy előzménye, hogy az iráni kormány szóvivője vasárnap bejelentette, Teherán részlegesen felfüggeszti együttműködését a NAÜ-vel, miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa előző nap újabb szankciókat határozott el Teherán ellen.

Mint azt egy neve elhallgatását kérő diplomata pénteken elmondta, vezető iráni tisztségviselők és NAÜ-illetékesek a hét végén ismét - immár harmadszor - tárgyalni fognak a nemzetközi szervezetnek a kamerák felszerelésére vonatkozó kéréséről.

Natanzban egyelőre nem folyik urándúsítás, ám e tevékenység - mint azt a NAÜ-nél akkreditált diplomaták elmondták -, napokon belül megkezdődhet. A NAÜ szakértőinek éppen ezért fontos a külső kamerák üzembe helyezése, mert csak azok segítségével tudják megállapítani, hogy az irániak megkísérlik-e a centrifugák átállítását az atombomba előállításához szükséges magasan dúsított uránium kinyeréséhez.

Az alacsony mértékben dúsított uránt atomerőművek fűtőelemeként hasznosítják, Irán váltig állítja, célja csakis ez, vagyis alacsonyan dúsított uránium előállítása.