Iráni bíróságra kerülhetnek a brit tengerészek

MTI
2007.03.31. 12:20

Irán moszkvai nagykövete szerint Teherán bíróság elé állíthatja az iraki-iráni határfolyón, a Satt-el-Arab vízi úton elfogott 15 brit haditengerészt. Golamreza Anszari péntek este a Veszti-24 orosz tévécsatornának nyilatkozva azt mondta, hogy már megkezdődött a jogi eljárás a brit katonák ellen, és amennyiben helytállóknak bizonyulnak az ellenük felhozott vádak, megbüntetik őket.

Irán a március 23-án hurcolta el a brit katonákat, akik az iraki-iráni tengeri határ közelében járőröztek a Satt-el-Arab vízi úton. Teherán váltig állítja, a britek többször is behatoltak iráni területre, London szerint viszont kétség sem férhet ahhoz, hogy fegyveresei az ENSZ Biztonságai Tanácsának mandátumával iraki felségvizeken tartózkodtak, amikor foglyul ejtették őket.

Manusehr Mottaki iráni külügyminiszter közvetlenül a brit katonák letartóztatása után közölte, hogy Irán megfontolja, vádat emeljenek-e el ellenük az iráni felségvizekre való törvénytelen behatolás miatt. Az Európai Unió külügyminiszterei pénteken a tengerészek haladéktalan szabadon bocsátására szólították fel Iránt.