Merkel felszólította Iránt, hogy engedje szabadon a brit foglyokat

MTI
2007.04.01. 13:08

Angela Merkel német kancellár vasárnap a jeruzsálemi Héber Egyetemen mondott beszédében felszólította Iránt, hogy haladéktalanul engedje szabadon azt a tizenöt brit haditengerészt és tengerészgyalogost, akiket március 23-án fogtak el a Perzsa-öbölben. Nagy-Britannia az Európai Unió teljes szolidaritását élvezi az ügyben - jelentette ki Merkel, akinek a hazája látja el jelenleg az unió soros elnökségét.

Beszédében arról is szólt, hogy Európa kész támogatni a közel-keleti békefolyamatot, de az érintett feleknek végső soron maguknak kell megoldaniuk nézeteltéréseiket. "Az európaiak nem gondolhatják, hogy kikényszeríthetnek egy megoldást" - figyelmeztetett a kancellár. "Ilyet nem tehetünk, és nem is akarunk. Amennyire tőlem telik, szeretném támogatni a feleket a béke felé vezető úton."

Angela Merkel szombat este érkezett körútja első állomásáról, Jordániából Jeruzsálembe, s még este találkozott izraeli kollégájával, Ehud Olmerttel. Vasárnap reggel Cipi Livni izraeli külügyminiszterrel folytatott megbeszéléseket, majd a Jad Vasem holokauszt-emlékközpontba látogatott el. A német vezető vasárnap még a ciszjordániai Rámalláhba utazik, ahol Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyal, majd visszatér Jeruzsálembe, és további megbeszéléseket folytat Ehud Olmerttel. Hétfőn a libanoni fővárosba, Bejrútba utazik tovább, az lesz térségbeli körútjának utolsó állomása.

A kancellár szombaton a jordániai Akabában találkozott II. Abdalláh királlyal, s onnan intézett felhívást az új palesztin egységkormányhoz, hogy tegye magáévá a közel-keleti kvartett alapelveit a békefolyamat előmozdítása érdekében. Ugyanaznap Fauzi Barhúm, a palesztin kormányban lévő radikális Hamász mozgalom szóvivője ismét kijelentette, hogy a Hamász sohasem fogja elismerni Izrael létezési jogát.