Nyomoznak a román Konzervatív Párt elnöke ellen

MTI
2007.04.03. 20:11

Büntetőjogi vizsgálatot kezdeményezett a korrupcióellenes ügyészség (DNA) Dan Voiculescu, a román Konzervatív Párt (PC) elnöke ellen, akit lányával együtt a nyomozók pénzmosással és hamisítással gyanúsítanak. A jelenleg csak 1-2 százalékos támogatottságnak örvendő PC elnöke ellen március 30-án kezdték el a büntetőjogi vizsgálatot, de a nyomozás már tavaly február 13-a óta zajlik.

Voiculescu és leánya mellett másik négy személy ellen is vizsgálódnak az ügyészek. A DNA nyomozói azt feltételezik, hogy a bíróság elé került George Copos volt konzervatív párti miniszterelnök-helyettes egyik "törvénytelen" üzletéből származó nyereség egy részét Voiculescu lánya, a PC-elnök, illetve a tulajdonukban lévő Grivco cég bankszámláin keresztül próbálta tisztára mosni. Copos ellen tavaly emeltek vádat az ügyészek, az ellene indított per még folyamatban van. Voiculescu határozottan cáfolta a vádakat, amelyeket ostobaságnak nevezett.

Romániában 2004 vége óta már több vezető politikus ellen emeltek vádat, illetve indítottak büntetőjogi vizsgálatot. Közöttük szerepel a már említett George Coposon kívül Adrian Nastase volt miniszterelnök, Serban Mihailescu volt kormányfőtitkár és Codrut Seres volt gazdasági miniszter.