Magyar EP-képviselők petíciója a Rába miatt

MTI
2007.04.04. 17:32

Petíciót nyújtott át szerdán Kismartonban (Eisenstadt) az osztrák félnek a Rába folyó osztrák környezetszennyezése miatt egy, Olajos Péter (MDF) és Antonio de Blasio (Fidesz-MPSZ) európai parlamenti képviselők vezette magyar küldöttség.

A petícióban felszólítják Burgenland és Stájerország tartományi vezetőit, valamint Josef Pröll osztrák környezetvédelmi minisztert, tegyenek lépéseket, hogy a szennyezést okozó osztrák üzemek szennyvizüket tisztítatlanul ne engedjék a folyóba.

Olajos és de Blasio Bugán Béla, Szentgotthárd környezetvédelemért felelős alpolgármesterével együtt adták át a petíciót Anton Hombauer Burgenland tartományi hivataligazgató-helyettesnek. Sem a tartományfőnök, sem helyettese nem volt a tartományi hivatalban. A petíció átadása után a magyar küldöttség sajtótájékoztatót tartott.

A szennyezést magyar álláspont szerint stájerországi bőrgyárak és egy burgenlandi geotermikus erőmű okozza. A magyar fél bírálja az osztrák kormányt amiatt, hogy nem teljesítette ígéretét, mely szerint szűrőkkel látják el az üzemeket, és a Rába vízminőségét 2006. július 1-jéig helyreállítják.