Terror elleni harcról állapodott meg az USA, az EU és Oroszország

MTI
2007.04.04. 18:59

A nemzetközi terrorizmus elleni közös harc erősítésében állapodtak meg szerdán Berlinben az Európai Unió, Oroszország és az Egyesült Államok magas rangú képviselői.

A német uniós elnökség szervezésében létrejött találkozón az EU nevében Franco Frattini jogügyi biztos, továbbá Wolfgang Schaeuble német belügyminiszter vett részt, Oroszországot Rasid Nurgalijev belügyminiszter és Viktor Ivanov elnöki tanácsadó, míg az Egyesült Államokat Michael Chertoff belbiztonsági miniszter képviselte.

Az EU, Oroszország és az Egyesült Államok képviselői lépéseket határoztak el az általuk veszélyeztetettnek ítélt infrastruktúra, illetve épületek védelmére, továbbá a terrorizmust támogató pénzügyi csatornák elapasztására. Ugyancsak fontosnak nevezték a terroristák kiképzési, utánpótlási forrásainak felszámolását.

A határokon átnyúló bűnözés megfékezése érdekében elsődlegesnek tartották az illegális bevándorlás elleni harc összehangolását, valamint a fegyver- és kábítószer-kereskedelem elleni erőfeszítéseket.