Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Népszavazást kezdeményeznek Irakról Kaliforniában

MTI
2007.04.06. 17:59

Első ízben tarthatnak népszavazást az iraki csapatkivonásról az Egyesült Államokban egy szövetségi államban, méghozzá a legnépesebb, 33 milliós Kaliforniában. A kaliforniai szenátus vezetője, a demokrata párti Don Perata pénteken jelentette be népszavazási kezdeményezését.

Eddig mintegy 300 helyi határozat született Amerika-szerte a gyors vagy azonnali csapatkivonásról, amelyet több helyi referendumon is támogatott a lakosság, de a kaliforniai lenne az első állami szintű népszavazás az iraki háború befejezéséről.

A törvényjavaslat szerint a szövetségi állam népessége nem kötelező döntést hozna arról, hogy George Bush elnök vessen véget Irak amerikai megszállásának és azonnal kezdje meg az amerikai erők biztonságos hazahozatalát. A népszavazáson a kaliforniaiak arról a kérdésről is véleményt nyilvánítanának, hogy Bush és a washingtoni kongresszus tegye meg a szükséges diplomáciai és egyéb nem katonai lépéseket a béke és stabilitás előmozdítására Irakban és a Közel-Keleten.

A referendumot a tervek szerint 2008. február 5-én, az előre hozott kaliforniai előválasztások napján tartanák meg. Az állami törvényhozás - amelynek alsó- és felsőházát is a demokraták ellenőrzik - minden bizonnyal elfogadja az egyszerű többséget igénylő kezdeményezést, amelyet Arnold Schwarzenegger republikánus kormányzónak is alá kell majd írnia. Perata szerint a kormányzó támogatni fogja a népszavazást, hiszen már most azt követeli, hogy az Egyesült Államok kormánya állapítson meg csapatkivonási menetrendet.