Nem lesz több fogolycsere Afganisztánban

MTI
2007.04.06. 19:18

Egyszeri és megismételhetetlen eset volt, hogy fogolycsere keretében szabadon engedtek öt bebörtönzött tálib harcost egy külföldi túsz kiszabadulása érdekében - hangsúlyozta pénteken kabuli sajtótájékoztatóján Hamid Karzai afgán elnök. "Ilyesmi nem fog még egyszer megtörténni" - közölte Karzai.

Daniele Mastrogiacomo olasz tudósító március 19-én szabadult ki a tálibok fogságából, akik fogolycsere révén öt társuk szabadon engedését érték el. Az egyezséget utóbb nemzetközi bírálat érte. Karzai elnök az újságíró elrablásának különleges körülményeivel indokolta pénteken a fogolycsere létrejöttét, és elmondta: az egyezség megkötésére Romano Prodi olasz kormányfő kérte őt.

Mastrogiacomo március 5-én esett tálibok fogságába Hilmend tartományban két afgán kísérőjével - egy sofőrrel és egy tolmáccsal - együtt. A sofőrt pár nappal az újságíró szabadon engedése előtt az emberrablók lefejezték. A tolmácsot továbbra is fogva tartják. A fogolycserét követő napokban tálib felkelők egy segélyszervezet két francia munkatársát hurcolták magukkal Afganisztán nyugati részén.