Ukrajnában immár törvény tiltja a frakcióváltást

MTI
2007.04.06. 21:18

Az ukrán parlamenti többség pénteken határozatot fogadott el, amely gyakorlatilag megtiltja a képviselőknek a frakcióváltást.

A határozat az oroszbarát kormánykoalíció pártjai részéről egyfajta gesztus a Nyugat-barát Viktor Juscsenko elnök felé, aki hétfői rendeletében feloszlatta a törvényhozást, miután az őt támogató Mi Ukrajnánk pártszövetség és vele ismét szövetségben lévő Julija Timosenko volt kormányfő vezette tömörülés 11 képviselője átült a kormánykoalíció padsoraiba. A határozat értelmében a koalíciós pártok soraiba átült képviselőket ezentúl "frakción kívülinek" tekintik.

Másik gesztusként a parlamenti többség jóváhagyta a hadgyakorlatok céljából külföldi csapatoknak ukrán területre való lépését engedélyező, az elnök által benyújtott törvénytervezetet, amelyet néhány napja még elutasított. A feloszlatott parlament lépései Viktor Janukovics kormányfő és Olekszandr Moroz házelnök kompromisszumos javaslatai egy részének megvalósítását jelzik, akik cserébe azt kérik az államfőtől, hogy vonja vissza az előrehozott választások kiírására vonatkozó döntését.