Törökország beavatkozna az iraki kurd területeken

MTI
2007.04.12. 18:08
A török hadsereg vezérkari főnöke szerint szükséges lenne egy török hadművelet Irak északi részén, hogy szétverhetők legyenek a törökországi kurd lázadók ottani támaszpontjai, amelyekről kiindulva támadásokat intéznek törökországi célpontok ellen.

Katonai szempontból mindenképpen indokolt lenne egy ilyen akció, már csak azért is, mert a katonai hírszerzés értesülései szerint a kurd gerillák májustól fokozni akarják kormányellenes tevékenységüket Törökországban - fejtegette csütörtökön a török belpolitikában kiemelkedő szerepet játszó hadsereg első számú vezetője.

A kormánytól már kért rá felhatalmazást a hadsereg vezetősége, de még nem kapott választ. A kabinet engedélyén kívül szükség van a parlament felhatalmazására is.

A török nemzetbiztonsági tanács hétfőn "politikai, gazdasági és egyéb szankciókkal" fenyegette meg Bagdadot, amennyiben az iraki hatóságok nem lépnek fel a PKK iraki területen tevékenykedő harcosai ellen. Politikai megfigyelők már akkor úgy vélték, hogy "az egyéb" intézkedés egyértelmű célzás volt egy török katonai beavatkozásra Észak-Irakban.