Kötelező AIDS-teszt a lengyel bevándorlóknak

MTI
2007.04.17. 15:50
Kötelező AIDS-szűrést vezet be a lengyel kormány az országban menekültstátusért folyamodók számára, emberi jogi szervezetek tiltakozással fogadták a rendelkezést.

A májustól életbe lépő eljárás "fontos információkat szolgáltat a bevándorlókkal foglalkozó kórházi személyzet számára" - indokolta az intézkedést a bevándorlási és állampolgársági hivatal a Rzeczpospolita lengyel napilapnak. Sok bevándorló számára is hasznos, hogy tudjanak lehetséges betegségükről - tette hozzá.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának (UNHCR) lengyelországi képviselete és a Nemzetközi Helsinki Bizottság lengyel tagszervezete aggályosnak találja a kötelező AIDS-szűrést. A fertőzöttek személyazonossága ismertté válhat a menekültszálláson lakó társaik körében, ami azzal járhat, hogy kirekesztik őket a közösségből, de az veszély is fennáll, hogy a vizsgálat eredménye befolyásolja a kérelmek elbírálását - vélik.

Januárban egy kameruni menekültet, Simon Molt azzal a gyanúval vették őrizetbe Lengyelországban, hogy szándékosan fertőzött meg több nőt az AIDS vírusával. Ennek nyomán döntött a varsói kormány a szűrővizsgálat bevezetéséről.