Washington: Észak-Korea nem állítja le reaktorát

MTI
2007.04.18. 00:57
Cáfolta egy magas rangú amerikai tisztségviselő azokat a sajtójelentéseket, amelyek szerint az Egyesült Államok annak jeleit észlelte, hogy Észak-Korea - kötelezettségét teljesítve - megkezdte a jongbjoni atomreaktor leállítását.

A Yonhap dél-koreai hírügynökség előzőleg hírszerzési forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a hírszerzés a múlt héten emberek és járművek szokatlan mozgását észlelte az atomfegyverekhez szükséges plutóniumot előállító reaktor körül. Az értesülést még elemzik, de egyes tisztviselők úgy vélik, a szokatlan mozgás összefügghet a reaktor leállításával.

Az amerikai tisztségviselő cáfolta, hogy olyan tevékenység nyomait észlelték volna Észak-Koreában, amely arra engedne következtetni, hogy Phenjan eleget tesz vállalt kötelezettségeinek.

Észak-Korea az atomfegyverprogramja leszerelését célzó februári hatoldalú megállapodásban vállalta, hogy múlt szombatig leállítja a jongbjoni atomreaktort és visszahívja a világtól elszigetelten élő távol-keleti országba a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség ellenőreit. Phenjan e kötelezettségének nem tett eleget, jóllehet az említett e lépésekért cserébe energiasegélyt - fűtőolaj-szállítmányokat - kapott volna.