A francia muzulmánok kétharmada Royalra szavazott

MTI
2007.04.23. 19:51

A második helyen végző szocialista jelöltre, Ségolene Royalra szavazott a franciaországi muzulmánok 64 százaléka, míg az első fordulóban legjobb eredményt elért Nicolas Sarkozy konzervatív politikusra mindössze egy százalékuk adta a voksát - derül ki egy hétfőn ismertetett felmérésből.

A vasárnapi első fordulóban harmadik helyen végző centrista jelölt, Francois Bayrou 19 százalékos támogatottságot ért el a muzulmán vallású lakosság körében. Az adatok a CSA-CISCO intézetnek a szavazófülkékből távozók megkérdezésével végzett felméréséből származnak.

A végleges eredmények szerint Nicolas Sarkozy, a kormányon lévő jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) elnökjelöltje a szavazatok 31,18 százalékát kapta az elnökválasztás vasárnap megtartott első fordulójában, míg fő vetélytársa, a szocialista Ségolene Royal 25,87 százalékhoz jutott. Francois Bayrou, az Unió a Francia Demokráciáért (UDF) politikusa 18,57 százalékot kapott.

Sarkozy a bevándorlás feltételeinek szigorítása mellett a nemzeti identitás kérdését tette meg kampánya központi témájának, amivel szavazókat hódíthatott el a szélsőjobboldali Nemzeti Fronttól.