Máté, Mirella
14 °C
30 °C

Módosulhat a választási törvény Ausztriában

MTI
2007.05.02. 15:24

Egyhangúlag elfogadta az osztrák kormány szerdai ülésén a választójogi reformot, ennek értelmében a jelenlegi négyről öt évre emelik fel a törvényhozási időszakot (2010-től), bevezetik a levélben szavazás intézményét, és 16 évre szállítják le a választói korhatárt. A parlament a módosítást várhatóan még a nyár előtt jóváhagyja. Bár ehhez alkotmánymódosítás szükséges, a kormányzó nagykoalíció egyetértése és a módosítás alkotmányossága miatt ennek nincs akadálya.

A korhatár leszállítása vonatkozik az ausztriai parlamenti és elnökválasztásra, az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra egyaránt. Ausztria ezzel a világon elsőként teszi lehetővé a 16. életévüket betöltött állampolgárok számára a teljes jogú részvételt a választásokon.

A jövőben postai úton elküldött levélben is szavazhatnak az osztrák állampolgárok, függetlenül attól, hogy Ausztriában vagy külföldön tartózkodnak-e. A belügyminisztérium becslése szerint egy általános választáson az osztrák választók 15-20 százaléka fog élni ezzel a lehetőséggel, ami 600-800 ezer szavazót jelent. Az első választás, amelyen a választók már levélben is szavazhatnak, előreláthatóan a 2009-es európai parlamenti választás lesz. Mivel a módosítás várhatóan tartományi szinten is érvényes lesz, a főpróba a 2008 tavaszán rendezendő alsó-ausztriai tartományi parlamenti választás lesz.