Árpád
-2 °C
4 °C

Módosulhat a választási törvény Ausztriában

MTI
2007.05.02. 15:24

Egyhangúlag elfogadta az osztrák kormány szerdai ülésén a választójogi reformot, ennek értelmében a jelenlegi négyről öt évre emelik fel a törvényhozási időszakot (2010-től), bevezetik a levélben szavazás intézményét, és 16 évre szállítják le a választói korhatárt. A parlament a módosítást várhatóan még a nyár előtt jóváhagyja. Bár ehhez alkotmánymódosítás szükséges, a kormányzó nagykoalíció egyetértése és a módosítás alkotmányossága miatt ennek nincs akadálya.

A korhatár leszállítása vonatkozik az ausztriai parlamenti és elnökválasztásra, az európai parlamenti választásra és a népszavazásokra egyaránt. Ausztria ezzel a világon elsőként teszi lehetővé a 16. életévüket betöltött állampolgárok számára a teljes jogú részvételt a választásokon.

A jövőben postai úton elküldött levélben is szavazhatnak az osztrák állampolgárok, függetlenül attól, hogy Ausztriában vagy külföldön tartózkodnak-e. A belügyminisztérium becslése szerint egy általános választáson az osztrák választók 15-20 százaléka fog élni ezzel a lehetőséggel, ami 600-800 ezer szavazót jelent. Az első választás, amelyen a választók már levélben is szavazhatnak, előreláthatóan a 2009-es európai parlamenti választás lesz. Mivel a módosítás várhatóan tartományi szinten is érvényes lesz, a főpróba a 2008 tavaszán rendezendő alsó-ausztriai tartományi parlamenti választás lesz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?