Vasárnapra halasztották a törökországi elnökválasztást

MTI
2007.05.02. 16:50

Vasárnapra halasztotta el a törökországi elnökválasztást a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP), közölte a párt egyik szóvivője. A parlamenti képviselőknek az AKP korábbi javaslata szerint csütörtökön kellett volna szavaznia a választás megismételt első fordulójában az államfőjelöltről, aki jelenleg az iszlamista gyökerű kormánypárt által javasolt Abdullah Gül külügyminiszter.

A következő fordulót szerdai értesülések szerint a jövő héten tartanák meg, május 12-én. Ha az sem vezetne eredményre, akkor május 15-én folytatódna a szavazás. Az első két fordulóban kétharmados többség kell az elnök megválasztásához, azután már elegendő az egyszerű többség megszerzése.

Az alkotmánybíróság kedden érvénytelenítette az elnökválasztás eredménytelenül zárult első fordulóját, helyt adva az ellenzék panaszának, miszerint szavazáskor legalább 367 parlamenti képviselőnek kell az ülésteremben tartózkodnia, de csak 361 képviselő volt jelen. Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök időközben amellett tört lándzsát, hogy az államfőt a jövőben közvetlenül a nép válassza meg, ehhez azonban alkotmánymódosításra volna szükség.