Szolidárisak a Fidesz EP-képviselői Észtországgal

MTI
2007.05.04. 16:40
Az Európai Parlament fideszes képviselői szolidaritásukat fejezik ki az észt kormányal és az észt nemzettel az elmúlt napok eseményeit követően az MTI brüsszeli irodájához pénteken eljuttatott közleményük szerint.

"Meggyőződésünk, hogy Észtország ügye egész Európa ügye is. Magyar képviselőkként az uniós és NATO-tag Észtország felé a közös intézményi tagságból következő szolidaritáson túl finnugor testvérnépként is kifejezzük támogatásunkat" - áll a közleményben.

"Az Észtországot sújtó orosz nyomás, és legfőképpen a gáz- és olajszállítások ismételt politikai célú megakasztása mindennél világosabban igazolja és illusztrálja, hogy az orosz politikai vezetés immár leplezetlenül hatalompolitikai célokra használja fel energetikai pozícióját" - fogalmaznak a fideszesek.

"Már a 2006 januári orosz-ukrán gázár vita, valamint a 2007 januári orosz-belarusz feszültség is megmutatta, hogy Európa energiaellátás-biztonsága ilyen körülmények között törékeny. A kereskedelmi szerződésekben elvileg garantált gáz- és olajszállítások gyakorlatilag bármikor áldozatul eshetnek a nyers hatalmi politikának, geopolitikai megfontolásoknak. Senki számára nem lehet kétséges, hogy Észtországhoz hasonlóan az egész Európai Unió is kiszolgáltatott helyzetben van, amíg Oroszországtól való jelenlegi energiafüggőségét nem csökkenti" - szól a közlemény.