Erzsébet
1 °C
4 °C

A Hamász elutasította az új amerikai biztonsági tervet

MTI
2007.05.05. 16:45
Favzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette, hogy elutasítják a pénteken nyilvánosságra került tervet, mert az a palesztin nép megsemmisítésére szólít fel, törvényesíti a palesztin területek megszállását és az ellenállás felszámolását célozza. Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetője még pénteken viccnek minősítette az amerikai elképzeléseket.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló csodálkozásának adott hangot a Hamász politikusainak reagálása miatt, és jelezte, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a tervek szerint vasárnap megvitatja az amerikai tervet Iszmáil Haníje miniszterelnökkel és a nemzetbiztonsági tanáccsal.

A Háárec izraeli napilap értesülése szerint részletes határidőket tartalmazó javaslatcsomagot adott át az Egyesült Államok pénteken palesztin és izraeli illetékeseknek a két fél közötti tárgyalások előmozdítására. Washington elképzelései szerint Izraelnek intézkedéseket kell tennie a palesztin személyek és áruk mozgásának megkönnyítésére, cserébe pedig a palesztin félnek össze kell állítania és meg kell valósítania egy olyan tervet, ami az Izrael elleni palesztin rakétatámadások, valamint az Egyiptomon keresztüli fegyvercsempészetet megakadályozására irányul. Konkrétan javasolták például bizonyos, a Jordán folyó nyugati partján létesített úttorlaszok lebontását, valamint a Ciszjordániát és a Gázai övezetet összekötő buszjáratok megszervezését.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?