Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A Hamász elutasította az új amerikai biztonsági tervet

MTI
2007.05.05. 16:45
Favzi Barhúm Hamász-szóvivő kijelentette, hogy elutasítják a pénteken nyilvánosságra került tervet, mert az a palesztin nép megsemmisítésére szólít fel, törvényesíti a palesztin területek megszállását és az ellenállás felszámolását célozza. Háled Mesaal, a Hamász száműzetésben élő politikai vezetője még pénteken viccnek minősítette az amerikai elképzeléseket.

Száeb Erekat palesztin főtárgyaló csodálkozásának adott hangot a Hamász politikusainak reagálása miatt, és jelezte, hogy Mahmúd Abbász palesztin elnök a tervek szerint vasárnap megvitatja az amerikai tervet Iszmáil Haníje miniszterelnökkel és a nemzetbiztonsági tanáccsal.

A Háárec izraeli napilap értesülése szerint részletes határidőket tartalmazó javaslatcsomagot adott át az Egyesült Államok pénteken palesztin és izraeli illetékeseknek a két fél közötti tárgyalások előmozdítására. Washington elképzelései szerint Izraelnek intézkedéseket kell tennie a palesztin személyek és áruk mozgásának megkönnyítésére, cserébe pedig a palesztin félnek össze kell állítania és meg kell valósítania egy olyan tervet, ami az Izrael elleni palesztin rakétatámadások, valamint az Egyiptomon keresztüli fegyvercsempészetet megakadályozására irányul. Konkrétan javasolták például bizonyos, a Jordán folyó nyugati partján létesített úttorlaszok lebontását, valamint a Ciszjordániát és a Gázai övezetet összekötő buszjáratok megszervezését.