Szilvia
5 °C
16 °C

Nem elérhető a skót függetlenség

MTI
2007.05.05. 20:15
Megkezdte a koalíciós lehetőségek felderítését szombaton a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt, amely az immár végleges eredmények alapján minimális előnnyel relatív többséget szerzett az edinburgh-i törvényhozásban a hétvégi helyi választásokon. A tárgyalások elején annyi máris bizonyosnak tűnik, hogy a tartomány kiválása az unióból - az e program támogatására egyértelmű kötelezettséget vállaló partnerek híján - belátható ideig nem kerül napirendre.

Az SNP a csütörtökön lebonyolított helyi törvényhozási választásokon eggyel több mandátumot szerzett a skót parlamentben, mint az országosan tíz éve kormányzó Munkáspárt, de önállóan így sem tud kormányt alakítani. A legnagyobb lehetséges koalíciós partner, a Liberális Demokrata Párt azonban máris közölte, hogy a skót függetlenség programját semmiféleképpen nem támogatja.

A partnerjelöltként szintén szóba jöhető zöldek nem zárkóznak el ugyan az SNP által megígért függetlenségi népszavazástól, ám ez a politikai csoport mindössze két képviselői helyet szerzett a nacionalisták 47, és a liberálisok 16 mandátumával szemben, vagyis komoly befolyásuk nincs a majdani skót belpolitikai irányra.

A három pártnak éppen meglenne együtt a többsége a 129 fős skót parlamentben, de Sir Menzies Campbell, a liberális demokraták vezére már egyértelművé tette, hogy pártja nem támogatna semmilyen skót függetlenedési törekvést.

Alex Salmond, az SNP vezetője régóta kampányol a skót önállósodása mellett azzal, hogy a független Skócia megtartaná a brit uralkodót államfőjeként, a fontot fizetőeszközeként, és nem vezetne be útlevél-ellenőrzést az angol-skót határon. A legutóbbi felmérések szerint egyébként az angoloknak is csaknem a 60 százaléka "elengedné" Skóciát a brit unióból, főleg azért, mert sokallják a központi költségvetésből a skót gazdaság fejlesztésére juttatott pénzeket.

A Munkáspárt, amely egyébként jelentős veszteségeket szenvedett el az egyidejűleg megtartott skóciai és walesi törvényhozási, valamint részleges angol helyhatósági választásokon - viszont Walesben így is megőrizte többségét -, a skót eredményeket szombaton úgy értékelte, hogy azok "a függetlenséget ellenzők nagy többségét" mutatják.

A Labour, amelynek az előzetes felmérések súlyos veszteségeket jósoltak a helyi választásokra, összességében sem tartja végzetesnek a számokat; a párvezetői tisztségétől várakozások szerint jövő héten búcsúzó Tony Blair kormányfő kijelentette: nem következett be az a "vérontás", amelyet a közvélemény-kutatások jeleztek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?