Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Nem elérhető a skót függetlenség

MTI
2007.05.05. 20:15
Megkezdte a koalíciós lehetőségek felderítését szombaton a Skócia függetlenségére törekvő Skót Nemzeti Párt, amely az immár végleges eredmények alapján minimális előnnyel relatív többséget szerzett az edinburgh-i törvényhozásban a hétvégi helyi választásokon. A tárgyalások elején annyi máris bizonyosnak tűnik, hogy a tartomány kiválása az unióból - az e program támogatására egyértelmű kötelezettséget vállaló partnerek híján - belátható ideig nem kerül napirendre.

Az SNP a csütörtökön lebonyolított helyi törvényhozási választásokon eggyel több mandátumot szerzett a skót parlamentben, mint az országosan tíz éve kormányzó Munkáspárt, de önállóan így sem tud kormányt alakítani. A legnagyobb lehetséges koalíciós partner, a Liberális Demokrata Párt azonban máris közölte, hogy a skót függetlenség programját semmiféleképpen nem támogatja.

A partnerjelöltként szintén szóba jöhető zöldek nem zárkóznak el ugyan az SNP által megígért függetlenségi népszavazástól, ám ez a politikai csoport mindössze két képviselői helyet szerzett a nacionalisták 47, és a liberálisok 16 mandátumával szemben, vagyis komoly befolyásuk nincs a majdani skót belpolitikai irányra.

A három pártnak éppen meglenne együtt a többsége a 129 fős skót parlamentben, de Sir Menzies Campbell, a liberális demokraták vezére már egyértelművé tette, hogy pártja nem támogatna semmilyen skót függetlenedési törekvést.

Alex Salmond, az SNP vezetője régóta kampányol a skót önállósodása mellett azzal, hogy a független Skócia megtartaná a brit uralkodót államfőjeként, a fontot fizetőeszközeként, és nem vezetne be útlevél-ellenőrzést az angol-skót határon. A legutóbbi felmérések szerint egyébként az angoloknak is csaknem a 60 százaléka "elengedné" Skóciát a brit unióból, főleg azért, mert sokallják a központi költségvetésből a skót gazdaság fejlesztésére juttatott pénzeket.

A Munkáspárt, amely egyébként jelentős veszteségeket szenvedett el az egyidejűleg megtartott skóciai és walesi törvényhozási, valamint részleges angol helyhatósági választásokon - viszont Walesben így is megőrizte többségét -, a skót eredményeket szombaton úgy értékelte, hogy azok "a függetlenséget ellenzők nagy többségét" mutatják.

A Labour, amelynek az előzetes felmérések súlyos veszteségeket jósoltak a helyi választásokra, összességében sem tartja végzetesnek a számokat; a párvezetői tisztségétől várakozások szerint jövő héten búcsúzó Tony Blair kormányfő kijelentette: nem következett be az a "vérontás", amelyet a közvélemény-kutatások jeleztek.