Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

AI: Kína és Oroszország megsérti a fegyverembargót

MTI
2007.05.08. 14:27

A Szudánra a nyugati Dárfúr tartományában dúló harcok miatt kivetett ENSZ-fegyverembargó megsértésével vádolta kedden Oroszországot és Kínát az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet. Az AI "mély megdöbbenésének" adott hangot amiatt, hogy Peking és Moszkva lehetővé tették, hogy fegyverek áramoljanak a hatalmas északkelet-afrikai országba, ahol azután azokat az emberi jogok "súlyos megsértésére" használták.

A jogvédő szervezet adatai szerint a 2004-ben bevezetett fegyverszállítási tilalom ellenére Kína 2005-ben összesen 80 millió dollárért értékesített hadfelszerelést Szudánban, míg Oroszország 21 millió dollár értékben adott el helikopter- és repülőgép-alkatrészeket az afrikai országnak. A kínai külügyi szóvivő visszautasította az AI vádjait, mondván, azok "alaptalanok", miután Kínában szigorú szabályok vonatkoznak a fegyverexportra.