Olivér
5 °C
8 °C

Putyin katonai parádén üzent Tallinn-nak

MTI
2007.05.09. 10:20
Ellentétek szításával vádolta meg burkoltan Észtországot szerdán az orosz elnök a győzelem napja alkalmából rendezett katonai díszszemlén Moszkvában mondott ünnepi beszédében. A Vörös Téren tartott parádén mintegy hétezer katona vett részt. Vlagyimir Putyin ünnepi beszédében méltatta az orosz katonák hősiességét és a Hitler-ellenes koalíció szerepét a nácizmus elleni harcban. Felhívta a figyelmet arra, hogy a győzelem nemcsak az orosz polgárokat kovácsolta egybe, de az Oroszországgal szomszédos országokat is. A háborús nemzedék átadta a mai generációnak a barátság és a szolidaritás hagyományát, a közösségvállalás és kölcsönös segítség "megszenvedett" tapasztalatát. "Éppen ezért azok, akik ma megkísérlik megalázni ezt a felbecsülhetetlen tapasztalatot, s akik meggyalázzák a háborús hősök emlékműveit, azok megsértik saját népüket, ellentétet és újfent gyanakvást szítanak az államok és az emberek között" - jelentette ki Putyin.

Az orosz elnök nem említette ugyan név szerint Észtországot, de nyilvánvaló, hogy a fenti mondat elsősorban Tallinn-nak szólt. A két ország között április végén robbant ki diplomáciai viszály, amikor az észt hatóságok áthelyezték a Tallinn központjában lévő világháborús szovjet emlékművet egy külvárosi katonai temetőbe. A Bronzkatona lábánál kedden, a II. világháború európai lezárásának évfordulója alkalmából, virágokat helyeztek el az észt kormány tagja. A rövid, szónoklat és zene nélküli megemlékezésen, az észt kormánytól kapott meghívó alapján, részt vettek az antifasiszta koalíciót alkotó győztes hatalmak tallinni nagykövetei is - kivéve Oroszországét...

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?