Judit
2 °C
7 °C

Magyarország hídfőállás az EU bővítésében

MTI
2007.05.11. 15:04

Magyarország az Európai Unió hídfőállása Kelet-Európa felé, amivel hozzájárulhat az európai integráció folytatásához és kiteljesedéséhez, mondta Kovács László, az Európai Bizottság adó- és vámügyekért felelős biztosa. Kovács a Világgazdasági Kutatóintézet (VKI) által szerkesztett Kelet-Európa Tanulmányok sorozat "Európa peremén: új tagok és szomszédok" című első kötetét mutatta be pénteken.

A kötet a két új EU-tag, Románia és Bulgária, valamint további 10 térségbeli ország aktuális társadalmi, politikai, és gazdasági folyamatait mutatja be. Inotai András, az MTA Világgazdasági Kutatóintézet (VKI) vezetője szerint ha az EU sikeres tud lenni a nyugat-balkáni stabilitás kialakításában, akkor felgyorsulhat a további bővítés folyamata, az unió belső intézményi reformja és belső kohéziója egyaránt.

Novák Tamás és Szemlér Tamás szerkesztő Románia, Bulgária, Horvátország, Albánia, Törökország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Szerbia, Ukrajna, Belorusszia, Moldova és Oroszország folyamatait elemzik. A Kelet-Európa Tanulmányok második kötete várhatóan 2007 júniusában jelenik meg.

Az EU adóügyi biztosa kiemelte: az unió számít Magyarországnak a kelet-európai országokkal folytatott együttműködésének tapasztalataira, amelyeket az érintett államokkal zajló integrációs tárgyalások során felhasználhat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?